Trekantområdets Festuge
Presse Login Translate   Min festuge

Britta var pladevender på Tylle

30/7/2015

I midten af 60’erne var Tyrolerlandsbyen i Vejle med på det nyeste, da Britta Cordth blev ansat til at vende plader i pauserne i pigtrådsmusikken. I august genskaber VejleMuseerne stemningen fra Røde Mølle og Tyrolerlandsbyen i Spinderihallerne. 

 

Pink Floyd, The Doors og The Rolling Stones.
Det var nogle af de plader, som Britta Cordth spillede, da hun i 1966-1967 var pladevender på det legendariske Tyrolerlandsbyen, kaldet Tylle, i Vejle.
Det var et tilfælde, at Britta Cordth fik tjansen som pladevender.
”Jeg kendte Helmuth, der var inspektør, fordi jeg var gæst på Tylle. Jeg tror også, han købte benzin hos min far, der havde en benzinstation ved Mølholm. Desuden var jeg fra Fredericia, og måske syntes han også, det var lidt interessant med en der kom udenbys fra, så han spurgte mig, om jeg ikke ville stå for at indkøbe nogle plader til hans nye idé om et slags diskotek.”

 

Pladeafdeling i Føtex

 

Britta Cordth var interesseret i musik, så det gjorde hun selvfølgelig gerne. Hun er i dag ikke helt klar over, hvorfor Helmuth spurgte netop hende. Men hun husker, at dengang kunne man købe plader i Fona og i en ret velassorteret pladeafdeling i Føtex.
”Og i sommeren 1966 var jeg sommerferievikar i Føtex’ afdeling. Så måske var det derfor, han spurgte mig.” Britta Cordth indkøbte både singler og LP’er, men nok mest singler, mener hun.

 

Pladevender i avisen

 

Lidt tid efter indkøbet læste hun i Vejle Amts Folkeblad om det helt nye tiltag på Tylle. Nu skulle der være diskotek i pauserne mellem den levende musik. Dengang var der levende musik på Tylle seks aftener om ugen, og stedet var kendt som det vigtigste pigtrådstempel uden for Aarhus og København.
”I avisen stod der, at Britta Cordth skulle være pladevender”, fortæller Britta med smil i stemmen.
”Det var første gang, jeg hørte det, men jeg ville naturligvis gerne.”
På Tylle fik Britta Cordth plads i et lille aflukke, hvor hun sad og spillede plader, når de forskellige bands ikke trykkede den af på scenen i salen.
”Folk kom op og ønskede numre, og nogle gange havde gæsterne deres egne plader med, og så spillede jeg også dem, hvis det var noget, jeg kunne lide.”

 

Inspiration fra Aarhus

 

I midten af 60’erne var diskotekerne ikke udbredte i Danmark, og det var slet ikke almindeligt med kvindelige pladevendere:
”De bands, der spillede i Vejle, spillede også ofte i Aarhus. Og jeg tror, at Helmuth var god til at snakke med musikerne om, hvordan man gjorde andre steder i landet. Jeg tror, han fik ideen, fordi man havde noget lignende i Aarhus.”

 

Flyversjusser og kander

 

Når Britta Cordth ikke vendte plader, arbejdede hun som servitrice på Tylle:
”Man kunne købe Hof og Carlsberg samt sodavand som citronvand, appelsinvand og cola.”
Der var også spiritus i Tylles barer:
”Man kunne få en flyversjus, som var citronvand med snaps. For dem, der havde lidt flere penge, var kander også populære. Det var en blanding af porter, citronvand, rød sodavand og snaps samt, hvis det skulle være rigtigt avanceret, vodka.”
Britta Cordth flyttede i 1969 til hovedstaden med sin daværende mand. I dag bor hun på Amager, men tager turen til Vejle, når VejleMuseerne afholder Mølle og Tylle-festaftener i Spinderihallerne fredag den 21. og lørdag den 22. august.

 

Bonus-historie:

 

Pladevenderen og musikeren

 

Fra flirt til kæreste med 50 års forsinkelse
Pigerne på Tylle var kønne og populære og med en perlerække af musikere, var det næsten uundgåeligt, at der var flirt i luften.
Britta Cordth og forsangeren Frank Lauridsen fra pigtrådsbandet The Baronets havde da også et godt øje til hinanden. Men det blev aldrig rigtig til andet end lidt flirten i de år, da Britta Cordth var pladevender på Tylle, og Frank Lauridsen og The Baronets turnerede land og rige rundt.
I 1969 havde Britta Cordth mødt sin kommende mand og flyttede til hovedstaden og glemte alt om musikeren.

 

Kærester i et år

 

Mange år senere var hun single, og da hun via en Facebookgruppe sidste år opdagede, at The Baronets havde udgivet en ny cd, som der var releaseparty på, tog hun og en veninde af sted.
Naturligvis kunne forsangeren huske hende.
”Vi mødtes nogle gange, og nu har vi været kærester i et år”, fortæller Britta Cordth.

Facebook updates
Trekantomraadets Festuge
10 år med festuge Kulturregion Trekantområdet har gennem 10 år skabt en fælles festuge på tværs af de syv kommuner i Trekantområdet - med gensidig inspiration, afprøvning af nye ideer og udsyn til omverdenen. Det tætte samarbejde mellem kommunerne og…
Læs mere
Til top